6200. Kiskőrös, Martini u. 1

06.78.312582

 


Főoldal Hogyan - Miként Internetes jelentkezés Oktatók Állami támogatás Részlet - Fizetés


 

Segédmotoros - robogós képzés - 2021

Amennyiben kismotoros jogosítványt szeretne, jelentkeznie kell egy elméleti (tantermi-kresz) vagy egy internetes (e-learning) képzésre. Jelentkezés az autósiskola irodájába vagy az interneten is megoldható.

Feltételek:

- betöltött legalább 13 és fél éves kor

- érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártya

- érvényes felelősségbiztosítással rendelkező, oldalkocsi nélküli kétkerekű segédmotorkerékpár

- a motor hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3 -nél

- legnagyobb hasznos motorteljesítménye nem több 4 kW-nál

Kötelező öltözék a vezetési gyakorlatok alatt:

- hosszúnadrág (farmer vagy motoros nadrág)

- protektoros kesztyű

- bukósisak(amennyiben nyitott a bukósisak akkor szemüveg is)

- hosszú szárú cipő vagy bakancs (bokacsontot megfelelően védő, tehát tornacipő nem elfogadott)

- zárt felső ruházat

- térd, könyök, gerinc protektor (ha nincs, akkor az iskola ingyenesen biztosítja)

Vezetési feladatok:

M1 - Kis sebességű manőverezés és iránytartás

Elindulás előtt a vizsgázó vegye fel a bukósisakot, állítsa be és csatolja be, valamint használja az összes kötelező védőfelszerelést. A segédmotoros kerékpárt emelje le a kitámasztó lábról és tolja az indulás helyét jelző pontra. A vizsgabiztos jelzésére a vizsgázó indítsa be a motort, majd a megfelelő üléshelyzet elfoglalása, irányjelzés (karral vagy irányjelzővel), az indító fokozat kapcsolása és kellő körültekintés után induljon el. Egyenletes, lassú tempóval haladjon segédmotoros kerékpárjával a kijelölt nyomvonalon (a kúpok között, illetve azok kerülésével, irányjelzés és kellő körültekintés mellett) a kúpok érintése néM1 – Kis sebességű manőverezés és iránytartás   Követelmény: lkül, haladjon a pálya végénél lévő kör modul gyakorlat irányába. Behajtva a bal irányba, a pályarajznak megfelelően haladjon körbe, majd hajtson ki a feladatból. Gyorsítson, váltson fel 2-es fokozatba, majd a pálya menetirány szerinti jobb oldalán haladjon a fékezési szakasz irányába. A fékezési pályaszakasz legelső kúpja előtt álljon meg, majd a megállást követően induljon el úgy, hogy egészen lassú menetben (maximum 1m/s), a gáztengelykapcsoló-hátsó fék harmonikus együttes használatával haladjon végig a 14 m hosszú szakaszon. Amikor a segédmotoros kerékpár hátsó kereke elhaladt a fékezési pálya utolsó terelőkúpja mellett, haladjon tovább egyenesen, majd álljon meg az úttest szélén úgy, hogy az első kerék a két bójával kijelölt, a megállás helyét jelző vonal előtt legyen. Kapcsolja a „0” sebességi fokozatot. A feladat végrehajtása során minden irányváltoztatási szándékot jelezni kell, és az irányváltoztatás végrehajtásának veszélytelenségéről kellő körültekintéssel kell meggyőződni.

M2 – Gyors manőverezés és intenzív fékezés

Követelmény:

A vizsgázó becsatolt bukósisakban a segédmotoros kerékpárján ülve, járó motorral az indulási vonalnál várja a vizsgabiztos indító jelzését. A vizsgabiztos jelzésére a vizsgázó az irányjelzést követően, az indító fokozat kapcsolása és kellő körültekintés után induljon el a segédmotoros kerékpárral. Gyorsítson fel 15-20 km/h sebességre és a kúpok között a kijelölt nyomvonalon a segédmotoros kerékpár döntögetésével szlalomozva haladjon, egyenletes sebességgel közelítse meg a pályatest hátsó részén lévő kör feladatot. Behajtva, a pályarajznak megfelelően haladjon körbe, majd hajtson ki belőle a menetirány szerinti baloldalon, és a pálya szélén, a kúpok mellett gyorsítva haladjon visszafelé. Gyorsítson fel kb. 30-35 km/h sebességre. A jelző kúptól és a fékezés kezdetét jelző vonaltól kezdve intenzív (vész) fékezéssel, mindkét fék egyidejű használatával, a lehető legrövidebb fékúton, de legfeljebb a 14 méter hosszú fékezési szakaszon álljon meg. Kapcsolja a „0” sebességi fokozatot. A megállási szándékot nem kell jelezni. A feladat végrehajtása során irányjelzést csak elinduláskor kell adni.

Biztonsági ellenőrzési vizsgafeladatok

Végezze el e motorkerékpár biztonsági berendezéseinek elindulás előtti ellenőrzését:

Gumiabroncsok: A motor mindkét kerekét megnézem, majd elmondom, hogy a gumik állapota ép, nem töredezett, nem repedezett, a bordák mélysége megfelel az előírásoknak (min.1,6 mm)

Kormány: A kormányt ütközésig jobbra-balra forgatom, majd azt mondom, hogy a kormány nem akadozik, nem szorul, tehát jó. Az első teleszkópszár alját magam felé mozgatom, és megállapítom, hogy a csapágyazás a kormány-nyakban jó, nem lötyög.

Világítás: Világító és fényjelző berendezések A motoron lévő összes világítást kapcsolom és közben nézem, hogy jó-e? Parkír, tompított fényszóró, távolsági fényszóró, féklámpa, irányjelző (60-120 at villog percenként Fékberendezések.

Fékek: A motort előre tolva az első és a hátsó fékkel, külön-külön fékezek és megállapítom, hogy mindkét fék jó.

Bármely nemzetközi kategóriára megszerzett vezetői engedély, érvényes az AM kategóriájú járművekre. Ezenkívül vezethető még, a lassú jármű és pótkocsija, a kerti traktor és az állati erővel vont jármű az AM kategóriás jogsival.

A kresz tanfolyam időtartama általában kb. 2-3 hét. A tanfolyam igazolt végeztével lehet kresz-ből vizsgázni. Ha a kresz vizsga sikeres, akkor lehet elkezdeni vezetést.  A gyakorlati oktatás a kismotor alapvető biztonsági berendezéseinek megismerésével kezdődik, majd ezután pedig a jármű alapvető kezelését kell megtanulni. A gyakorlati órák alkalmával a kötelezően előírt műszaki ismeretek, majd a tanpálya két körével kell megismerkedni. A kötelezően előírt óraszámok és kilométer levezetése után előbb a rutin, majd a megfelelő városi gyakorlás után  a városi vizsgával fejeződik be az oktatás.

Sikertelen vizsga esetén a vizsga után a helyszínen lehet a pótvizsgára jelentkezni. A pótvizsga díja, azonos a mindenkori alap vizsga árával.

Ha sikerült a forgalmi vizsga, akkor másnap a helyi okmányirodában lehet igényelni a jogosítványt, ekkor kérik a Vöröskeresztes kártyát is. Ha mindez megvan, akkor már csak egy fotó és pár nap múlva kap egy értesítést, hogy lehet menni a jogosítványért.

A jogosítvány megszerzésének folyamata a "Hogyan - Miként" fülön olvasható el részletesen.

A kismotor - robogó  "AM" kategória fogalma:

 

Segédmotoros kerékpárok (robogók), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpárok (L1e kategória) vagy háromkerekű segédmotoros kerékpárok (L2e kategória), amelyek legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h (kivéve azokat, amelyek legnagyobb tervezési sebessége 25 km/h-nál kisebb vagy azzal megegyezik), és az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:

kétkerekű típusnál a motor: - hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a belsőégésű motorok esetében, vagy - folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében;

háromkerekű típusnál a motor: - hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a külső gyújtású motorok esetében, - legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy - folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében;

Könnyű négykerekű motorkerékpárok, amelyek terheletlen tömege kevesebb 350 kg-nál (L6e kategória), a 45 km/h-t meg nem haladó legnagyobb tervezési sebességű elektromos járművek esetében az akkumulátorok tömegét nem számítva, és amelyek: - hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3≥-nél a külső gyújtású motorok esetében; - legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében.

A  KRESZ tanfolyam kezdetétől (az első előadás dátumától) számított 9 hónapon belül vizsgázni kell, KRESZ-ből. Ekkor még nem gond ha nem sikeres, viszont 12 hónapon belül  sikeres elméleti vizsgát is kell tenni. E határidőkön túl, elméleti vizsgára kizárólag a tanfolyam megismétlését követően lehet jelentkezni. Forgalmi vizsga a sikeres kresz vizsgától számítva 2 évig lehetséges.

Jó felkészülést, sikeres vizsgákat, balesetmentes vezetést!

 

 

Tanterv
és útmutató

 

Egy kis ízelítő
a városi vezetésekről