Hogyan lehet

  Főoldal 

 jogosítványom, miket kell tennem hozzá?

Első teendő, hogy fel kell keresnie egy autósiskolát, mert jelenleg, csak azon keresztül lehet jogosítványt szerezni. Ez már megtehető, korszerű internetes jelentkezés formájában is. Az autósiskolába történő beiratkozás folyamán kell eldönteni, hogy tantermi foglalkozásokon vagy otthon, számítógép előtt kívánjuk megtanulni a KRESZ-t. Mindkettőnek van előnye is, hátránya is.
Bár nagyon kecsegtetők azok az ajánlatok, melyek szerint „az e-learninget egy-két nap alatt elvégezheted” ez a valóságban inkább marketingfogás. Egyrészt érdemes alaposabb tudással KRESZ-vizsgára jelentkezni, másrészt a távoktatási anyagban minden fejezet után próbavizsgát kell tenni és csak ennek teljesítése esetében lehet továbblépni. Ehhez pedig több idő kell. Az alapos e-learninges tanulás általában ugyanannyi időt veszt igénybe, mint a tantermi képzés, azaz 3-4 hetet. Ugyanakkor a közös órai munka mellett szól, hogy egy KRESZ-tanártól sok-sok magyarázatot, életszerű tapasztalatot is kaphatunk, viszont sokkal kötöttebb formáról, azaz kötelező tanfolyamra járásról van szó.

Jó tudni, hogy ma már nincs hivatalos tesztkönyv, amely tartalmazza az összes lehetséges vizsgafeladatot és azok megoldásait. Az internetes kalózpéldányokat szintén nem ajánlom, hiszen a jelenlegi vizsgakérdések a válaszokkal együtt nem nyilvánosak, azaz a neten találhatók, hasonlóak lehetnek de nem ugyanazok. Akár naponta változhatnak a kérdések, több éve például már, mozgóképes feladatokkal is találkozhatunk.

Az elméleti vizsga számítógép, illetve érintőképernyő előtt történik, 55 kérdéses feladatsort kell megoldani maximum 55 perc alatt. Erre maximum 75 pontot kaphatunk, 10 hibapont lehet, ezzel még sikeres a vizsga de ha ettől több, akkor sikertelen és pótvizsgáznunk kell. A képes kérdések három pontot érnek, a szövegesek pedig egy pontot.

Sikeres kresz vizsga esetén, kezdődhet a vezetés. Meg kell keresni  a kiválasztott oktatót és időpontot kell vele egyeztetni. A vezetési gyakorlatoknak az oktató mellett is jogszabályban rögzített feltételei vannak. Minden tanulónak van egy ideiglenes vezetési jogosultságra szolgáló papírja, amit vezetési kartonnak hívnak. A kartont az óra elején és a végén alá kell írni, a dátum és kilométeradatokat pedig rögzíteni kell. Érdemes ezt komolyan venni, mert egy hatósági ellenőrzésnél – az oktatóautókat is leállíthatják a rendőrök is és a közlekedési hatóság ellenőrei is – a tanuló ellen is eljárás indítható.
Ráadásul erre a kartonra írják be az órai futásteljesítményt, ami azért fontos, mert csak 580 kilométer teljesítése után mehetünk vizsgára. Általában a minimális 30 órás vezetési idő ismert kritérium, de jó néhány éve már ezt az 580 kilométert is teljesíteni kell. Ha ügyetlenebbek vagyunk, ha sokat gyakorlunk a rutinpályán, ha többet kell foglalkoznunk a parkolási feladatokkal, akkor nem tudjuk teljesíteni az egy órára átlagosan előírt 20 kilométert. Ez pedig azzal jár, hogy a 30 órán felül pótórákra kell járni.

Természetesen a plusz gyakorlásnak előnyei is vannak, hiszen sokkal felkészültebben mehetünk majd a forgalmi vizsgára. A B-kategória, vagyis az autójogosítvány esetében már nincs rutinpályás külön vizsga, de a záróvizsgán be kell mutatni egy parkolási feladatot és egy megfordulást. Egyébként 50 percen keresztül kell a forgalomban, önállóan autózni. A vizsgán kezdő szinten ugyan, de a KRESZ szabályait betartva kell az autót vezetni és a legtöbb tanulóvezető éppen ez utóbbi kapcsán vérzik el és bukik meg.

Ha sikerül a vizsga, akkor másnap mehetünk az okmányirodába a jogosítványért  amelynek kiállítása az első jogsi esetében ingyenes.

A jogosítványt akkor kapjuk meg ha előtte bemutatta a Vöröskeresztes kártyáját. Tehát ezt is célszerű még a kresz vagy a vezetési idők alatt elvégezni. Az autósiskolák a Vöröskereszt segítségével, folyamatosan indítanak elsősegély tanfolyamokat és vizsgákat, célszerű időben elvégezni, nehogy már csak arra keljen várni.

1, Tehát akkor, röviden:

- jelentkezés a tanfolyamra - autósiskola vagy internet

- regisztráció, tanfolyamdíj befizetése: 40.000 Ft

- kresz tanfolyam elvégzése

- jelentkezés a kresz vizsgára az autósiskolánál: 4.600 Ft

- ehhez kell majd az orvosi igazolás - körzeti vagy háziorvos: 7.500 Ft

- ekkor célszerű bemutatni a 8 általános iskolai végzettséget is

2, Kresz vizsga:

- pontos időben, időpontok az autósiskola honlapján

- személyi igazolvány

- lakcímkártya

- ha van, akkor jogosítvány

- ekkor is be lehet mutatni a 8.-os bizonyítványt

- sikertelen kresz vizsga esetén a vizsga helyszínén lehet jelentkezni a következő vizsgára de csak akkor ha 8.-os bizonyítványt bemutatjuk. Ezt nem kérik, önállóan kell bemutatni!

3, sikeres kresz vizsga esetén, kezdődhet a vezetés, a kiválasztott oktatónál. Az oktatók kiválasztása az autósiskola honlapján, telefonon, facebookon de akár személyesen is történhet.

4, vezetési órák:

- lehetőség szerint, az oktatók, alkalmazkodnak az Ön időbeosztásához de nem árt a munkahelyen vagy az iskolákban, előre tisztázni, hogy a vezetés miatt (főleg a vizsgák esetében) lehetnek "kötelezően előírt" időpontok!

5, forgalmi vizsga:

- pontos időben
- személyi igazolvány
- lakcímkártya
- ha van, akkor jogosítvány

- vöröskeresztes igazolás

- vezetés és parkolási, manőverezési feladatok

- sikertelen vizsga esetén, jelentkezés a következő vizsgára. Pótóra vásárlása, nem kötelező de célszerű. Oktatóval kell megbeszélni

6, sikeres forgalmi vizsga esetén,jogosítvány kiváltása (okmányiroda) :)

- személyi iratok valamint a körzeti(házi) orvosi igazolás kell, majd egy fotó a helyszínen és egy pár nap múlva, hozza a postás a jogosítványt vagy kap egy értesítést a személyes átvételről.


Tehát akkor még egyszer, két csomagból lehet választani:

1, Otthoni tanulás:

Nem kell kresz tanfolyamra járni (e-learning), bárhol elvégezheti, akár külföldön is.
Ami kell hozzá:
személyi igazolvány, lakcímkártya, orvosi igazolás, jogosítvány (ha van valamiből), telefonszám és egy érvényes email cím valamint internet hozzáférés. Az internetes tanfolyam a regisztráció és a költségek befizetése utáni lehetséges. A befizetések után, kap egy emailt a megadott címére, egy hivatkozással. Erre kell rákattintani, majd a megjelent lapon kell bejelentkezni és máris indul az elméleti tanfolyam és közben a tesztlapok kitöltése is lehetséges, mely nagy segítséget nyújt a vizsga, sikeres elvégzéséhez. A végső lépés a tanfolyam igazolás igénylése (ugyan ezen az oldalon), majd a vizsga időpontjának egyeztetése az autósiskola vezetőjével. A kresz vizsga, általában Kalocsán.
költsége: 40.000 Ft+4.600 Ft a vizsga díja, vezetés óradíja: 5.000 Ft

2, Tantermi képzés:

Ebben az esetben a kresz tanfolyamot kötelező végi járni. Az oktatási órákon részt venni. Ez általában, heti 2-3 alkalom. A kresz vizsga kb. 1 hónap után lehetséges. A kresz vizsga, általában Kalocsán.

Tantermi képzésben résztvevő tanulóink számára biztosítjuk az eduKRESZ vizsgafelkészítő tesztalkalmazást. Ez nagyban megkönnyíti a vizsgára való felkészítést, mivel az aktuális kérdéseket is tartalmazza, melyekhez más formában nem juthat hozzá. Ezért külön fizetni nem kell a tantermi képzés díjában benne van ez is.
költsége: 40.000 Ft+4.600 Ft a vizsga díja. A vezetés óradíja: 5.000 Ft

internetes jelentkezés

Tervezett tanfolyamok:

Kresz tanfolyamok az alábbi időpontokban indulnak: Kiskőrös, Martini u.1

2018. február ......... 17 óra

2018. március ........... 17 óra

2018. április .............. 17 óra

Az ettől eltérő időpontokban érdemes az internetes (e-learning) tanfolyam elvégzése. Ez otthonról vagy bárhonnan és bármely időpontban lehetséges. Ebben az esetben a kresz tanfolyam optimális elvégzése kb. 1 - 2  hét. Majd következik a kresz vizsga.

Egyéb tudnivalók az Írásos tájékoztatóban.

Ha más elképzelése, igénye van, akkor hívjon:

Akasztó, Izsák, Soltvadkert: Szabó István - 06.70.3371.027

Kiskőrös: 06.20.931.2582 - 06.70.337.1027

Kecel: Pintér Nándor - 06.20.449.6271

Kaskantyú,Tabdi,Páhi: Tapolcsányi Sándor - 06.20.374.0931

Kalocsa, Harta, Dunapataj: Hanus József - 06.70.949.0671

Solt, Harta, Dunapataj: Ország Tamás -  06.20.966.4498

 Vizsga útvonalak - Kalocsa

  Főoldal