FőoldalHogyan - mikéntInternetes jelentkezésOktatókÁllami támogatásRészlet - fizetés


 

Hogyan lehet nagymotoros jogosítványom, mit kell tennem hozzá?

Életkori előírások:

A1 - 16 éves kortól

A1 - B kategóriás jogosítvánnyal - 17 éves kortól.

A2 - 18 éves kortól

A - 24 és éves kortól ( 2 éves A2-es jogsival, 20 éves kortól)

 

A kresz tanfolyamot az életkortól fél évvel hamarabb lehet elkezdeni. A kresz vizsga 3 hónappal az életkor betöltése előtt lehetséges. Sikeres kresz után indulhat a tanpályás gyakorlati oktatás de a  rutin vizsga, csak a betöltött életkor után lehet.

Ezen kívül van még két lehetőség ha már van valamilyen motoros jogosítvány és magasabb kategóriát szeretne:

A kategóriás jogosítvány az „A1”, „A2” vagy „A korl.” kategória megszerzését követően

A2 kategóriás jogosítvány „A1” kategória megszerzését követően

Ezekben az esetekben, tehát amennyiben két éven belül jelentkezik meglévő motoros jogosítványával, akkor nem kell kresz vizsgát tennie, rögtön kezdheti a vezetési gyakorlást.

Részletesebben:

Első teendő, amennyiben kezdő nagymotor jogosítványt szeretne, jelentkeznie kell egy internetes (e-learning)  elméleti kresz tanfolyami képzésre. Jelentkezés az autósiskola irodájában, Kiskőrös, Martini út 1 vagy az interneten is megoldható, egyéni jelentkezés formájában is és ez vonatkozik a tanfolyam díjak rendezésére is.

Az autósiskolába történő beiratkozáskor a személyes okmányok bemutatása és a tanfolyamdíj befizetése után kapja meg a regisztrációs kódot.  Az internetes kresz tanfolyamot a beiratkozás után,lehet elkezdeni.

Beiratkozáskor kell:
- személyi igazolvány
- lakcímkártya
- jogosítvány ha van már valamiből
- email cím
- telefonszám
- tanfolyamdíj

Vizsga-teszt gyakorlásra az e-learning anyagának teljes megoldása után van lehetőség. Az elméleti vizsga számítógép, illetve érintőképernyő előtt történik, 55 kérdéses feladatsort kell megoldani maximum 55 perc alatt. Erre maximum 75 pontot kaphatunk. Összesen 10 hibapont lehet, ezzel még sikeres a vizsga de ha ettől több, akkor sikertelen és pótvizsgáznunk kell. A képes kérdések három pontot érnek, a szövegesek pedig egy pontot. Sikeres kresz vizsga esetén, kezdődhet a vezetés. Meg kell keresni  az Ön által kiválasztott oktatót és időpontot kell vele egyeztetni.

Vezetési órák, minden esetben, csak megfelelő ruházatban kezdhetőek meg!

Kötelező öltözék a vezetési gyakorlatok alatt, nyáron is:

- hosszúnadrág (farmer vagy motoros nadrág)

- protektoros kesztyű

- bukósisak(amennyiben nyitott a bukósisak akkor szemüveg is)

- hosszú szárú cipő vagy bakancs (bokacsontot megfelelően védő, tehát tornacipő nem elfogadott)

- zárt felső ruházat

- térd, könyök, gerinc protektor (ha nincs, akkor az autósiskola ingyenesen biztosítja)

A vezetési gyakorlatoknak az oktató mellett is jogszabályban rögzített feltételei vannak. Minden tanulónak van egy ideiglenes vezetési jogosultságra szolgáló papírja, amit vezetési kartonnak hívnak. A kartont az óra elején és a végén alá kell írni, a dátum és kilométeradatokat pedig rögzíteni kell.

Az A-kategóriás felkészülés a rutinpályás gyakorlással kezdődik, majd ha begyakorolta a feladatokat, akkor jöhet a rutin vizsga, mely a műszaki résszel kezdődik, majd következik a három vizsga feladat a tanpályán. Ha ezek a vizsgák sikeresek, akkor lehet folytatni Kalocsán a városi vezetéssel. Ha itt is levezette a kötelező órákat, akkor jöhet a forgalmi vizsga.

A vezetések akár saját motorral is történhetnek de szükség esetén az autósiskola is biztosít motorkerékpárt a gyakorlásokhoz és a vizsgához is.

KRESZ tanfolyam kezdetétől (a kezdés dátumától) számított 9 hónapon belül vizsgázni kell, KRESZ-ből. Ekkor még nem gond  ha nem sikeres a vizsga , viszont 12 hónapon belül  sikeres elméleti vizsgát kell tenni. E határidőkön túl, elméleti vizsgára kizárólag a tanfolyam megismétlését követően lehet jelentkezni. Forgalmi vizsga a sikeres kresz vizsgától számítva 2 évig lehetséges.

 

Jó felkészülést és sikeres vizsgákat kívánunk!

Széles utat!

KAV

jogszabályok

A1 - 125

 

A2 - 400

 

A - Minden motorra jó

 

A1 - B-s jogsival

 

Magasabb motor kategória ha
van már motoros jogosítvány

A - A1 vagy A2-es jogsival 

 

1, Motor tolása a pályán

2, Kis sebességű manőver

3, Kanyarodás technika

4, Nagy sebességű manőver 

Műszaki feladatok