FőoldalHogyan - mikéntInternetes jelentkezésOktatókÁllami támogatásRészlet - fizetés


Szabó István - szakoktató

Hogyan lehet kismotoros jogosítványom, mit kell tennem hozzá?

 

Amennyiben kismotoros jogosítványt szeretnél, jelentkezned kell egy elméleti (tantermi-kresz) vagy egy internetes (e-learning) képzésre. Jelentkezés az autósiskola irodájába vagy az interneten is megoldható. A JELENTKEZEM ikonra kattintva is megtörténhet a jelentkezés de akár az alábbi telefonszámon is.

Feltételek:

- betöltött legalább 13 és fél éves kor

- érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártya

- érvényes felelősségbiztosítással rendelkező, kétkerekű segédmotorkerékpár (ha nincs neked, akkor lehet kölcsönözni is)

- a motor hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3 -nél, legnagyobb hasznos motorteljesítménye nem több 4 kW-nál

Az első lépés a  kresz tanfolyam elvégzése, ezt már 13 és fél évesen lehet elkezdeni. A kresz vizsga a 14 éves kor előtt, 3 hónappal lehetséges. Sikeres kresz vizsga után indulhat a tanpályás gyakorlati oktatás de a vizsga, csak a betöltött életkor után lehet.

A vezetési gyakorlatoknak az oktató mellett is jogszabályban rögzített feltételei vannak. Minden tanulónak van egy ideiglenes vezetési jogosultságra szolgáló papírja, amit vezetési kartonnak hívnak. A kartont az óra elején és a végén alá kell írni, a dátum és kilométeradatokat pedig rögzíteni kell. Érdemes ezt komolyan venni, mert egy hatósági ellenőrzésnél, leállíthatják a rendőrök vagy a közlekedési hatóság ellenőrei is – és ennek az elmaradása esetén a tanuló és az oktató ellen is eljárást indít a hatóság. Irataidat is hozd magaddal a vezetések alkalmával is. Tehát a rutinpályás gyakorlással folytatódik a tanfolyam, majd ha felkészült, akkor jöhet a rutin vizsga, mely a műszaki résszel kezdődik, majd következik a kettő vezetési vizsga feladat végrehajtása a tanpályán.

Vezetési órák, minden esetben, csak megfelelő ruházatban kezdhetőek meg!

A tanpályás gyakorlások folyamán, egy időben 3 motoros gyakorolhat.  A  városi vezetések alkalmával 2 motoros gyakorolhat. A motoros óradíjak, ehhez  a létszámhoz vannak igazítva. Egyéni gyakorlási igény esetén az óradíj a mindenkori autós óradíjjal lesz elszámolva.

Ha a járműkezelési (rutin) vizsga sikeres, akkor lehet folytatni Kiskőrösön a városi vezetéssel. Ha itt is levezette a kötelező órákat, akkor jöhet a forgalmi vizsga, szintén Kiskőrösön.

Kötelező öltözék a vezetési gyakorlatok alatt, nyáron is:

- hosszúnadrág (farmer vagy motoros nadrág)

- protektoros kesztyű

- bukósisak(amennyiben nyitott a bukósisak akkor szemüveg is)

- hosszú szárú cipő vagy bakancs (bokacsontot megfelelően védő, tehát tornacipő nem elfogadott)

- zárt felső ruházat

- térd, könyök, gerinc protektor (ha nincs, akkor az autósiskola ingyenesen biztosítja)

Határidők:

A kresz tanfolyamot a beiratkozástól számítva, 90 napon belül el kell kezdeni. KRESZ tanfolyam kezdetétől (a kezdés dátumától) számított 9 hónapon belül vizsgázni kell, KRESZ-ből. Ekkor még nem gond  ha nem sikeres a vizsga , viszont 12 hónapon belül  sikeres elméleti vizsgát kell tenni. E határidőkön túl, elméleti vizsgára kizárólag a tanfolyam megismétlését követően lehet jelentkezni. Forgalmi vizsga a sikeres kresz vizsgától számítva 2 évig lehetséges.

Vezetési feladatok:

M1 - Kis sebességű manőverezés és iránytartás

M2 - Gyors manőverezés és intenzív fékezés

 

A vizsgákra:

- pontos időben

- személyi igazolvány, lakcímkártya, motor biztosítás befizetést igazoló lap

- megfelelő ruházat 

Skeres forgalmi vizsga esetén, másnap be kell menni a helyi okmányirodába. Jogosítvány kiváltása személyi iratok valamint a vöröskeresztes kártya  kell. Majd egy fotó a helyszínen és egy pár nap múlva, hozza a postás a jogosítványt vagy kap egy értesítést a személyes átvételről.

Bármely nemzetközi kategóriára megszerzett vezetői engedély, érvényes az AM kategóriájú járművekre. Ezenkívül vezethető még, a lassú jármű és pótkocsija, a kerti traktor és az állati erővel vont jármű az AM kategóriás jogsival.

 

Jó felkészülést, sikeres vizsgákat, balesetmentes vezetést!

Egyéb tudnivalók

jogszabályok

AM - 50 cm3

 

 

Írásos tájékoztató 

Műszaki Feladatok 

Kiskőrösi motoros bakik