FőoldalHogyan - mikéntInternetes jelentkezésOktatókÁllami támogatásRészlet - fizetés


 

Automata váltós jogosítvány

Amennyiben automata váltós autón szeretné a vezetést tanulni, úgy abban az esetben is jó helyen jár, hiszen két helyszínen, Kalocsán és Kiskőrösön is van egy - egy automataváltós oktató autó, amelyen megtanulhat vezetni és jogosítványt szerezhet.

A jogosítvány megszerzésének folyamata a HOGYAN-MIKÉNT és az OKTATÓK olvasható el részletesen.

Sok kérdés merül fel a tanulók részéről az automata váltós jogosítvány kapcsán, ezért az alábbiakban összefoglaljuk mit kell tudni róla.

Alapvetően akkor célszerű automatán tanulni, ha később kizárólag automata autót tervezel vezetni, mivel az automata korlátozással a B kategóriás jogosítványod csak erre lesz alkalmas. Fontos tudni, hogy a jogosítványt később bármikor kibővítheted manuálisra egy különbözeti vizsgával.

Tehát mielőtt belevágsz igazából ezt kell eldöntened. Emellett vannak az automatán való tanulásnak előnyei és hátrányai, amiket érdemes megismerned:

1. Mi az előnye, ha automatán tanulsz vezetni? A kötelező gyakorlati óraszám az automata váltós autóval tanulók esetében ugyanannyi, mint a hagyományos váltós autóval tanulók esetében (30 óra). A vezetés technikáját manuális váltós autóval elsajátítani azonban általában nehezebb és több időt igényel, mint egy automata váltós kocsival. Egyszerre rengeteg dologra kell figyelni vezetés közben és a hagyományos váltós kocsiknál a kéz és láb munkát összehangolni váltáshoz külön meg kell tanulni és begyakorolni. Ez az automatával jóval egyszerűbb, hisz váltani gyakorlatilag egyszer kell induláskor majd még egyszer érkezéskor, de akkor sem kell hozzá kuplung, ami nagy könnyebbség. Automatával tehát több esély marad arra, hogy a kezdő vezető a forgalomra koncentrálhasson. Összefoglalva: automata váltós autón elvileg könnyebben, hamarabb meg tudsz tanulni vezetni, így előbb lehet jogosítványod. Természetesen mint minden, ez is egyénfüggő.

2. Mi a hátránya, ha automatán tanulsz vezetni? Az automata váltós jogosítvány hátránya, hogy nem vezethetsz hagyományos váltós autót ezzel a jogosítvánnyal. Ahogy fentebb írtuk, ennek technikáját meg kell tanulni és begyakorolni. Enélkül nem fogsz tudni biztonságosan közlekedni forgalomban. Ezen túl persze árkülönbség is van, ha automata jogosítványt szeretnél, azért általában felárat (átlagosan 5-10%) számolnak fel az autósiskolák, vagyis a gyakorlati óradíj drágább lesz.

3. Drágább automatán tanulni. A kresz oktatás díja és a kötelező óraszám ugyanaz az automata jogosítvány esetében is, mint a sima B jogosítvány esetében, azonban általában 5-10%-al drágább lehet a gyakorlati órák díja. Az oktatótól függhet, hogy milyen díjjal oktat.

4. Gyorsabban megkapom a jogsimat ha automatán tanulok? Elvileg könnyebb automata autón megtanulni vezetni és könnyebb vezetni is a forgalomban. Ezért általában véve hamarabb szereznek jogosítványt azok, akik automata autón tanulnak.

5. Milyen korlátozásra kell számítanom automata jogosítvány esetén? A jogosítványodban szerepelni fog egy korlátozó kitétel, miszerint csak automata váltós autót vezethetsz. A részleteket lásd az Automata váltós jogosítvány bekezdésben.

6. Vezethetek manuális váltós kocsit automata jogosítvánnyal?  Nem! Ha a rendőr megállít, ezért büntetés jár. Ahhoz, hogy vezethess manuális váltós autót, különbözeti vizsgát kell tenned, a részleteket lásd az utolsó bekezdésben.   Automata váltós jogosítvány korlátozás Amennyiben automata gépkocsin tanultál vezetni és sikeres vizsgát tettél, megkapod a korlátozott B jogosítványt. A jogsiban az alábbi (szám szerint 78-as) korlátozó kód lesz feltüntetve: “78. Automata sebességváltóval felszerelt járművekre korlátozva”  

Automata váltós jogosítvány különbözeti vizsga:
Ha automata váltós autóra szóló B jogsid van, ezzel tehát nem vezethetsz hagyományos váltós autót. Ahhoz, hogy vezethess, különbözeti vizsgát kell tenned. Előírás szerint a forgalmi vizsgadíj befizetése után bárki tehet új vizsgát, ahol manuális váltós autóval kell vizsgáznia. Ezt a sikeres vizsgát követően a jogsiból kiveszik az automatára szóló korlátozást.   Amennyiben nem vagy gyakorlott a hagyományos váltó kezelésében és használatában a forgalomban, ajánlott plusz órákat venni hivatásos oktatóval hagyományos váltós kocsin.

Az oldal időnként frissül. A tartalomban található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.  A mai napon hatályos kresz paragrafusok itt találhatók.

Jó felkészülést és sikeres vizsgákat kívánunk!

Tudnivalók

Tanterv

Írásos tájékoztató

Tanpályás feladatok