FőoldalHogyan - mikéntInternetes jelentkezésOktatókÁllami támogatásRészlet - fizetés


 

B+E kategória

a „B” kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, melynek megengedett legnagyobb együttes össztömege meghaladja a 3500 kg-ot. A pótkocsi vagy félpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg Hogyha személygépkocsival 750 kg megengedett legnagyobb össztömegnél nagyobb pótkocsit szeretnénk vontatni (hajószállító, lószállító, nagyméterű lakókocsi, tréler stb.) akkor van szüksége az ilyen jogosítványra, amivel szinte bármekkora utánfutó vontatható

Tanfolyamra az vehető fel, aki :

- a 18. éves életkort betöltötte, vagy annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb,

- B kategóriára, érvényes nem kezdő vezetői engedéllyel rendelkezik,

- írásbeli nyilatkozata alapján a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelel.

Amit még nem árt tudni:

- A pótkocsi szélessége legfeljebb 2.55 méter lehet

- A magassága maximum 3 méter - rakománnyal együtt

- A vontató jármű maximális hossza 12 méter lehet

- A vontató jármű és a pótkocsi együttes hossza legfeljebb 18,75 méter lehet

Az utánfutó rakomány túlnyúlása, hátrafelé legfeljebb 2 méterre lóghat ki a rakomány, illetve legfeljebb a plató hosszának felével megegyező   távolságra. Előre azonban az utánfutó vagy pótkocsi elején túl nem nyúlhat túl.  A túlnyúló rakományt pedig minimum 40x40 cm-es piros vagy   piros-fehér zászlókkal, éjjel pedig piros lámpával kell jelezni Az utánfutó vontatási szabályai. A vonó járműre vonóhorgot kell felszerelni, majd le kell vizsgáztatni. A vonóhorogra csatlakozik az utánfutó vonófeje (vagy a pótkocsi vonófej). Ezt a forgalmi engedély O1-O2 rovatába be is jegyzik a műszaki vizsga során.

Az utánfutó vontatási szabályai a megengedett legnagyobb sebességet illetően:

- lakott területen 50 km/h

- lakott területen kívül és autóúton 70 km/h

- autópályán 80 km/h

A vonó járműre vonóhorgot kell felszerelni, majd le kell vizsgáztatni. A vonóhorogra csatlakozik az utánfutó vonófeje (vagy a pótkocsi vonófej). Ezt a forgalmi engedély O1-O2 rovatába be is jegyzik a műszaki vizsga során.

 

Jó felkészülést és sikeres vizsgákat kívánunk!

Tudnivalók

Tanterv

Írásos tájékoztató

Tanpályás feladatok