FőoldalHogyan - mikéntInternetes jelentkezésOktatókÁllami támogatásRészlet - fizetés


 

Utánképzés

Ha közúti ellenőrzés alkalmával ittas vezetésen érte Önt hatósági személy és bevonták a vezetői engedélyét, akkor számolhat a vezetéstől való eltiltással is. A törvény szerint a járművezetéstől eltiltás időszaka egy hónaptól akár tíz évig is terjedhet. Sőt, visszaeső ittas vezető esetében akár végleges hatállyal is alkalmazhatja azt a bíróság.

Mit jelent ez és mit kell tennie, kire szabhatja ki a bíróság a kötelező után képzés büntetését ittas vezetés esetén?

A zéró tolerancia bevezetésével sokkal súlyosabb következményekre számíthat az, aki alkohol fogyasztása után ül volán mögé, ezért azt javaslom, ebben az esetben tartózkodjon a vezetéstől.

Kötelező után képzésen annak a személynek kell részt vennie, akit a járművezetéstől legalább 6 hónapra eltiltott a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt; vagy a bíróság eltiltotta a közúti közlekedéstől sofőrként közlekedési bűncselekmény miatt; vagy akinek a vezetői engedélyét az eljáró hatóság a közúti közlekedési pontrendszer alapján visszavonta.

Természetesen, amennyiben az eltiltás a vezetői engedély bevonásával nem jár, valamint csak valamely járműkategóriára (A, B, stb) vagy járműfajtára terjed ki, abban az esetben nincs szükség a kötelező után képzésen való részvételre.

A következő lépések: jelentkezés és feltárás

Az után képzésre kötelezett személy a KAV, azaz a Közúti Alkalmassági és Vizsgaközpont felkeresésével indíthatja el a folyamatot. Ezt Budapesten és a megyeszékhelyeken egyaránt megteheti. A kötelező után képzés két fő részt tartalmaz: a feltárást és a programot. A feltárás egy elméleti és gyakorlati modulokból, továbbá pszichikai vizsgálatból álló, szakértők által végzett felmérés. A KAV Feltáró csoportja legkevesebb három, az Utánképzési Foglalkozásvezetői Névjegyzékben szereplő szakemberből álló bizottság. Az elméleti tesztből, vezetési próbából és pszichológiai feltárásból álló feltárás megelőzi a programot. Az után képzést megalapozó közlekedési cselekmény értékelésén túl ennek eredményei alapján döntenek a szakemberek arról, melyik programon kell részt vennie az ittasan vezetőnek.

A feltárás előtt nemcsak a KRESZ-t érdemes tanulmányozni és ezzel az ismereteket felfrissíteni, de járművezetésre alkalmas állapotban kell megjelenni minden alkalommal. A 139/1991. (X.29.) Kormányrendelet alapján annak, aki nem így jelenik meg, illetve nem jelenik meg valamelyik foglalkozáson, nem adható ki igazolás.

A programok:

A feltárást követi a program, ami lehet elméleti, gyakorlati, ezeken belül lehet csoportfoglalkozás. Mivel a KAV megkülönbözteti az enyhén, közepesen és súlyosan ittas vezetők programját is, így összesen hét programban vehet részt az után képzésre kötelezett.

Az oldal időnként frissül. A tartalomban található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.  A hatályos szabályok itt találhatók.

Programok:

I-II-III

IV-V-VI-VII

A programok megnevezése