Jogosítvány minden kategóriában*

6200.Kiskőrös, Martini u.1

06.20.9312582

 

Hogyan lehet jogosítványom

FőoldalHogyan, mikéntInternetes jelentkezésÁllami támogatásOktatókKategóriák a jogosítványbanKódok a jogosítványbanNehéz pót 
 

Hogyan lehet jogosítványom, mit kell tennem hozzá?

Első teendő, hogy fel kell keresnie egy autósiskolát, mert jelenleg csak azon keresztül lehet jogosítványt szerezni. Ez már megtehető, korszerű internetes jelentkezés formájában is. Az autósiskolába történő beiratkozás folyamán kell eldönteni, hogy tantermi foglalkozásokon vagy otthon, számítógép előtt (e-learning) kívánjuk megtanulni a KRESZ-t. 
Az internetes kresz tanfolyamot, bármikor el lehet kezdeni, a tantermi tanfolyam az kötöttebb és kötelező minden foglalkozáson részt venni. Ehhez pedig több idő kell. Persze az alapos e-learninges tanulás, általában ugyanannyi időt veszt igénybe, mint a tantermi képzés, azaz 3-4 hetet. Ugyanakkor a közös órai munka mellett szól, hogy egy KRESZ-tanártól sok-sok magyarázatot, életszerű tapasztalatot is kaphatunk de a döntés az öné.

Mindkét esetben, érdemes alaposabb tudással KRESZ-vizsgára jelentkezni, a távoktatási anyagban minden fejezet után próbavizsgát kell tenni és csak ennek teljesítése esetében lehet továbblépni.

Jó tudni, hogy ma már nincs hivatalos tesztkönyv, amely tartalmazza az összes lehetséges vizsgafeladatot és azok megoldásait. Akár naponta változhatnak a kérdések és már, mozgóképes feladatokkal is találkozhatunk. Vizsga-teszt gyakorlásra az e-learning anyagának teljes megoldása után van lehetőség, illetve a kresz tanfolyamra járóknak, a tanfolyam végeztével az autósiskola ingyenesen biztosítja a vizsga-teszt gyakorlását. Ez egy 10 órás teszt gyakorló program.

Az elméleti vizsga számítógép, illetve érintőképernyő előtt történik, 55 kérdéses feladatsort kell megoldani maximum 55 perc alatt. Erre maximum 75 pontot kaphatunk. Összesen 10 hibapont lehet, ezzel még sikeres a vizsga de ha ettől több, akkor sikertelen és pótvizsgáznunk kell. A képes kérdések három pontot érnek, a szövegesek pedig egy pontot. Ez vonatkozik a nagymotor kategóriákra is. Robogó kategóriában, 25 kérdés van és 5 hibapont a maximum.

Sikeres kresz vizsga esetén, kezdődhet a vezetés. Meg kell keresni  az Ön által kiválasztott oktatót és időpontot kell vele egyeztetni. A vezetési gyakorlatoknak az oktató mellett is jogszabályban rögzített feltételei vannak. Minden tanulónak van egy ideiglenes vezetési jogosultságra szolgáló papírja, amit vezetési kartonnak hívnak. A kartont az óra elején és a végén alá kell írni, a dátum és kilométeradatokat pedig rögzíteni kell. Érdemes ezt komolyan venni, mert egy hatósági ellenőrzésnél – az oktatóautókat is leállíthatják a rendőrök is és a közlekedési hatóság ellenőrei is – és ennek az elmaradása esetén a tanuló és az oktató ellen is eljárást indít a hatóság.
Ráadásul erre a kartonra írják be az órai futásteljesítményt, ami azért fontos, mert csak 580 kilométer teljesítése után lehet menni a vizsgára. Általában a minimális 30 órás vezetési idő ismert kritérium, de jó néhány éve már ezt az 580 kilométert is teljesíteni kell. Ha kevesebb az érzékünk vagy ha sokat gyakorlunk a rutinpályán, ha többet kell foglalkoznunk a parkolási feladatokkal, akkor nem tudjuk teljesíteni az egy órára átlagosan előírt kb. 20 kilométert. Ez pedig azzal jár, hogy a 30 órán felül plusz órákat kell venni. Egy vezetési óra, 50 perc-ből áll. A vezetési órák száma, nagyban függ a rátermettségtől, elszántságtól.

Természetesen a plusz gyakorlásnak előnyei is vannak, hiszen sokkal felkészültebben mehetünk majd a forgalmi vizsgára. A B-kategória, vagyis az autójogosítvány esetében már nincs rutinpályás külön vizsga, de a záróvizsgán be kell mutatni egy parkolási feladatot és egy megfordulást. A vizsgán 50 percen keresztül kell a forgalomban, önállóan vezetni és kezdő szinten ugyan, de a KRESZ szabályait betartva kell haladni.

Ha sikerül a vizsga, akkor egy-két napon belül mehetünk az okmányirodába a jogosítványért  amelynek kiállítása az első jogsi esetében ingyenes. Ide vinni kell majd az orvosi igazolást és a vöröskeresztes kártyát is. Tehát ezt is célszerű még a kresz vagy a vezetési idők alatt elvégezni. Az autósiskola a Vöröskereszt segítségével, folyamatosan indít elsősegély tanfolyamokat és vizsgákat. Célszerű időben elvégezni, nehogy már csak arra keljen várni.

1, Tehát akkor, röviden:

- jelentkezés a tanfolyamra - autósiskola vagy internet

- regisztráció és a tanfolyamdíj befizetése

- kresz tanfolyam elkezdése, majd teljes elvégzése - "Tanfolyam igazolás" letöltése

- jelentkezés a kresz vizsgára az autósiskolánál, vizsgadíj: 4.600 Ft

- ehhez kell majd az orvosi igazolás - körzeti vagy háziorvos

2, Kresz vizsga:

- pontos időben, időpontok és helyszín az autósiskola honlapján

- személyi igazolvány,

- 8.-os vagy magasabb végzettségű bizonyítvány

- ha van valamilyen jogosítvány, akkor az is kell

- lakcímkártya

- sikertelen kresz vizsga esetén a vizsga helyszínén lehet jelentkezni a következő vizsgára.

3, sikeres kresz vizsga esetén, kezdődhet a vezetés, a kiválasztott oktatónál. Az oktatók kiválasztása az autósiskola honlapján, telefonon, facebookon de akár személyesen is történhet.

4, vezetési órák:

- lehetőség szerint, az oktatók, alkalmazkodnak az Ön időbeosztásához de nem árt a munkahelyen vagy az iskolákban, előre tisztázni, hogy a vezetés miatt (főleg a vizsgák esetében) lehetnek "kötelezően előírt" időpontok!

A vezetési órák az oktatók és a vizsgaközpontok időbeosztása miatt elhúzódhat. Célszerű már a KRESZ tanfolyam kezdetekor a kiválasztott oktatóval a tervezett vezetési időpontokat egyeztetni, mert ebben az esetben minimális a várakozási idő. Természetesen ez csak az első sikeres KRESZ vizsga esetén érvényes!

5, forgalmi vizsga:

- pontos időben
- személyi igazolvány
- lakcímkártya
- ha van, akkor jogosítvány

- vezetés és parkolási, manőverezési feladatok

- sikertelen vizsga esetén, jelentkezés a következő vizsgára. Plusz óra vásárlása, nem kötelező de célszerű. Oktatóval kell megbeszélni

6, sikeres forgalmi vizsga esetén,jogosítvány kiváltása (okmányiroda)

Forgalomi vizsga minősítő lap

- személyi iratok valamint a körzeti(házi) orvosi igazolás és a vöröskeresztes kártya  kell. Majd egy fotó a helyszínen és egy pár nap múlva, hozza a postás a jogosítványt vagy kap egy értesítést a személyes átvételről.

Okmányirodák nyitva tartása:

Kiskőrös: http://bkmkh.hu/kiskorosi_jarasi_hivatal/_kiskorosi_kormanyablak/

Kecel: http://bkmkh.hu/kiskorosi_jarasi_hivatal/_keceli_kormanyablak/

Soltvadkert: http://bkmkh.hu/kiskorosi_jarasi_hivatal/_soltvadkerti_kormanyablak/

vagy a Mobil Kormányablak elérhetőségén: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/bacs-kiskun/hirek/mozgo-kormanyablak


Tehát akkor még egyszer röviden, két csomagból lehet választani:

1, Otthoni tanulás:

Nem kell kresz tanfolyamra járni (e-learning), bárhol elvégezheti, akár külföldön is.
Ami kell hozzá:
személyi igazolvány, lakcímkártya, orvosi igazolás, jogosítvány (ha van valamiből), telefonszám és egy érvényes email cím (freemail.hu, citromail.hu és a gmail.hu, jelenleg  nem jó)  valamint internet hozzáférés. Az internetes tanfolyam a regisztráció és a költségek befizetése utáni lehetséges. A befizetések után, kap egy emailt a megadott címére, egy hivatkozással. Erre kell rákattintani, majd a megjelent lapon kell bejelentkezni és máris indul az elméleti tanfolyam és közben a tesztlapok kitöltése is lehetséges, mely nagy segítséget nyújt a vizsga, sikeres elvégzéséhez. A tanfolyamot végig kell csinálni, anélkül nem lehet kresz vizsgára jelentkezni. A végső lépés a "Tanfolyam igazolás" letöltése (ugyan ezen az oldalon), majd a vizsga időpontjának egyeztetése az autósiskola vezetőjével, majd a KAV. vizsgabázisával. A kresz vizsga, általában Kalocsán.

2, Tantermi képzés:

Ebben az esetben a kresz tanfolyamot kötelező végi járni. Az oktatási órákon részt venni. Ez általában, heti 2-3 alkalom. A kresz vizsga kb. 1,5 hónap után lehetséges. A kresz vizsga, általában Kalocsán.

Tantermi képzésben résztvevő tanulóink számára biztosítjuk az eduKRESZ vizsgafelkészítő tesztalkalmazást. Ez nagyban megkönnyíti a vizsgára való felkészítést, mivel az aktuális kérdéseket is tartalmazza, melyekhez más formában nem juthat hozzá. Ezért külön fizetni nem kell a tantermi képzés díjában benne van ez is.

A  KRESZ tanfolyam kezdetétől (az első előadás dátumától) számított 9 hónapon belül vizsgázni kell, KRESZ-ből. Ekkor még nem gond ha nem sikeres, viszont 12 hónapon belül  sikeres elméleti vizsgát is kell tenni. E határidőkön túl a tanuló elméleti vizsgára kizárólag a tanfolyam megismétlését követően jelenthető. Forgalmi vizsga a sikeres kresz vizsgától számítva 2 évig lehetséges.

    

Sikeres vizsgákat, Balesetmentes vezetést!