6200. Kiskőrös, Martini u. 1

06.78.312582

 


Főoldal Hogyan - Miként Internetes jelentkezés Oktatók Állami támogatás Részlet - Fizetés


 

Hogyan lehet jogosítványom, mit kell tennem hozzá?

Első teendő, hogy fel kell keresnie egy autósiskolát, mert jelenleg csak azon keresztül lehet jogosítványt szerezni. Ez már megtehető, korszerű internetes jelentkezés formájában is. Az autósiskolába történő beiratkozás folyamán kell eldönteni, hogy tantermi foglalkozásokon vagy otthon, számítógép előtt (e-learning) kívánjuk megtanulni a KRESZ-t. 

Az internetes kresz tanfolyamot, bármikor el lehet kezdeni, a tantermi tanfolyam az kötöttebb és kötelező minden foglalkozáson részt venni. Ehhez pedig több idő kell. Persze az alapos e-learninges tanulás, általában ugyanannyi időt veszt igénybe, mint a tantermi képzés, azaz 3-4 hetet. Ugyanakkor a közös órai munka mellett szól, hogy egy KRESZ-tanártól sok-sok magyarázatot, életszerű tapasztalatot is kaphatunk de a döntés az öné.

Jó tudni, hogy ma már nincs hivatalos tesztkönyv, amely tartalmazza az összes lehetséges vizsgafeladatot és azok megoldásait. Akár naponta változhatnak a kérdések és már, mozgóképes feladatokkal is találkozhatunk. Vizsga-teszt gyakorlásra az e-learning anyagának teljes megoldása után van lehetőség, illetve a kresz tanfolyamra járóknak, a tanfolyam végeztével az autósiskola ingyenesen biztosítja a vizsga-teszt gyakorlását. Ez egy 10 órás teszt gyakorló program.

Az elméleti vizsga számítógép, illetve érintőképernyő előtt történik, 55 kérdéses feladatsort kell megoldani maximum 55 perc alatt. Erre maximum 75 pontot kaphatunk. Összesen 10 hibapont lehet, ezzel még sikeres a vizsga de ha ettől több, akkor sikertelen és pótvizsgáznunk kell. A képes kérdések három pontot érnek, a szövegesek pedig egy pontot. Ez vonatkozik a nagymotor kategóriákra is. Robogó kategóriában, 25 kérdés van és 5 hibapont a maximum.

Sikeres kresz vizsga esetén, kezdődhet a vezetés. Meg kell keresni  az Ön által kiválasztott oktatót és időpontot kell vele egyeztetni. A vezetési gyakorlatoknak az oktató mellett is jogszabályban rögzített feltételei vannak. Minden tanulónak van egy ideiglenes vezetési jogosultságra szolgáló papírja, amit vezetési kartonnak hívnak. A kartont az óra elején és a végén alá kell írni, a dátum és kilométeradatokat pedig rögzíteni kell. Érdemes ezt komolyan venni, mert egy hatósági ellenőrzésnél – az oktatóautókat is leállíthatják a rendőrök is és a közlekedési hatóság ellenőrei is – és ennek az elmaradása esetén a tanuló és az oktató ellen is eljárást indít a hatóság. Ráadásul erre a kartonra írják be az órai futásteljesítményt, ami azért fontos, mert csak 580 kilométer teljesítése után lehet menni a vizsgára. Általában a minimális 30 órás vezetési idő ismert kritérium, de jó néhány éve már az 580 kilométert is teljesíteni kell. Ha kevesebb az érzékünk vagy ha sokat gyakorlunk a rutinpályán, ha többet kell foglalkoznunk a parkolási feladatokkal, akkor nem tudjuk teljesíteni az egy órára átlagosan előírt kb. 20 kilométert. Ez pedig azzal jár, hogy a 30 órán felül plusz órákat kell venni. Egy vezetési óra, 50 perc-ből áll. A vezetési órák száma, nagyban függ a rátermettségtől, elszántságtól. Természetesen a plusz gyakorlásnak előnyei is vannak, hiszen sokkal felkészültebben mehetünk majd a forgalmi vizsgára. A B-kategória, vagyis az autójogosítvány esetében már nincs rutinpályás külön vizsga, de a záróvizsgán be kell mutatni egy parkolási feladatot és egy megfordulást. A vizsgán 50 percen keresztül kell a forgalomban, önállóan vezetni és kezdő szinten ugyan, de a KRESZ szabályait betartva kell haladni.

Ha sikerül a vizsga, akkor egy-két napon belül mehetünk az okmányirodába a jogosítványért  amelynek kiállítása az első jogsi esetében ingyenes. Ide vinni kell majd az orvosi igazolást és a vöröskeresztes kártyát is. Tehát ezt is célszerű még a kresz vagy a vezetési idők alatt elvégezni. Az autósiskola a Vöröskereszt segítségével, folyamatosan indít elsősegély tanfolyamokat és vizsgákat. Célszerű időben elvégezni, nehogy már csak arra keljen várni. Már az interneten is választható a kresz tanfolyam mellé.

 A  KRESZ tanfolyam kezdetétől (a kezdés dátumától) számított 9 hónapon belül vizsgázni kell, KRESZ-ből. Ekkor még nem gond  ha nem sikeres a vizsga , viszont 12 hónapon belül  sikeres elméleti vizsgát kell tenni. E határidőkön túl, elméleti vizsgára kizárólag a tanfolyam megismétlését követően lehet jelentkezni. Forgalmi vizsga a sikeres kresz vizsgától számítva 2 évig lehetséges.


1, Tehát akkor:

- jelentkezés a tanfolyamra - autósiskola ügyfélfogadója, kiválasztott oktató vagy az autósiskola honlapján

- regisztráció és a tanfolyamdíj befizetése (személyi, lakcímkártya, jogsi ha van valamiből, tanfolyamdíj)

- kresz tanfolyam elkezdése, majd teljes elvégzése  - vizsga kérdések, teszt gyakorlása

- tanfolyam igazolás letöltése - jelentkezés a kresz vizsgára az autósiskolánál, vizsgadíj: 4.600 Ft

- jelentkezési lap aláírása, vizsgadíj befizetése, regisztrálás a kresz vizsgára

- ekkor kell az orvosi igazolás (körzeti vagy háziorvos) - kismotor/robogóhoz nem kell

- kresz vizsga időpont egyeztetés, pontos időpontja az opál autósiskola honlapján, minden szerdán

2, Kresz vizsga:

- pontos időben megjelenni

- személyi igazolvány, lakcímkártya

- 8.-os vagy magasabb végzettségű bizonyítvány - ha nem kérik akkor is be kell mutatni a vizsga után

- ha van valamilyen jogosítvány, akkor az is kell

- sikertelen kresz vizsga esetén a vizsga helyszínén lehet jelentkezni a következő vizsgára

A kresz vizsgára az eljutást, egyénileg kell megoldani.

3, sikeres kresz vizsga esetén, vezetési időpont egyeztetés a kiválasztott oktatóval. Az oktatók elérhetősége az autósiskola honlapján,
    található. Ez történhet telefonon, facebookon de akár személyesen is.

4, vezetési órák:

lehetőség szerint, az oktatók, alkalmazkodnak az Ön időbeosztásához de nem árt a munkahelyen vagy az iskolákban, előre tisztázni, hogy a vezetés miatt (főleg a vizsgák esetében) lehetnek "kötelezően előírt" időpontok! A vezetési órák az oktatók és a vizsgaközpontok időbeosztása miatt elhúzódhat. Célszerű már a KRESZ tanfolyam kezdetekor a kiválasztott oktatóval a tervezett vezetési időpontokat és az árakat egyeztetni, mert ebben az esetben minimális a várakozási idő. Természetesen ez csak az első sikeres KRESZ vizsga esetén érvényesek a megbeszélt időpontok!

5, forgalmi vizsga:

- pontos időben

- személyi igazolvány

- lakcímkártya

- ha van, akkor jogosítvány

- vezetés és parkolási, manőverezési feladatok

- sikertelen vizsga esetén, jelentkezés a következő vizsgára. A következő vizsgára, kötelező a 2 óra vásárlása. Célszerű azonban ettől

  többet venni a sikeres vizsga érdekében. Oktatóval kell megbeszélni a vezetések és a vizsga időpontját is.

6, sikeres forgalmi vizsga esetén be kell menni a helyi okmányirodába. Jogosítvány kiváltása (okmányiroda) személyi iratok valamint a körzet
    (házi) orvosi igazolás és a vöröskeresztes kártya  kell. Majd egy fotó a helyszínen és egy pár nap múlva, hozza a postás a jogosítványt vagy
    kap egy értesítést a személyes átvételről.

 

 

Jó felkészülést, sikeres vizsgákat, balesetmentes vezetést!

Választható kategóriák